Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Νοητική Απεικόνιση - Πραγματοποίησε τα Όνειρά σου

1η Νοητική Απεικόνιση - Αυτό Είναι!

Έχετε ποτέ προσέξει πως οι άνθρωποι που έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους εκπέμπουν έναν αέρα δύναμης και ασφάλειας και πως ακτινοβολούν αυτή τη δύναμη που έρχεται από μέσα τους;

Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ - λίγοι και εκλεκτοί, αλλά μπορείς και εσύ να γίνεις ένας από αυτούς. Υπάρχει βέβαια ένα μυστικό που μπορεί να σε κάνει να γίνεις ένας από αυτούς. Και το μυστικό αυτό είναι να ζεις τη ζωή σου με έναν τέτοιο αναζωογονητικό και δημιουργικό τρόπο, ώστε αυτά που σκέφτονται οι άλλοι να μην έχουν καμιά σημασία για σένα.

Μια τέτοια αίσθηση λέγεται πάθος ή ενθουσιασμός και προέρχεται από την Ελληνική λέξη εν Θεός που σημαίνει ότι γίνεσαι ένα με το θείο.
Όπως όμως και να το πεις, είτε πάθος είτε ενθουσιασμό, με αυτό η ζωή σου αποκτά νόημα, ενώ χωρίς αυτό μένει άδεια. Όταν η ζωή σου δεν έχει νόημα, τότε αισθάνεσαι ότι αυτή σε πέταξε στο περιθώριο, σε κορόιδεψε και σε εξαπάτησε.

Αλλά η ζωή δε σε εξαπατά, απλά εσύ βγάζεις τον εαυτό σου έξω από αυτήν. Μπορείς όμως να ξαναμπείς στη ζωή και στις χαρές της, όποια ώρα θέλεις. Αυτή σε περιμένει.

Για να απολαύσεις ολοκληρωτικά και με την καρδιά σου τη χαρά της ζωής χρειάζεται να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και να νιώθεις σιγουριά και αυτοπεποίθηση. 

2η Νοητική Απεικόνιση - Το Μυστικό είναι να Πιστεύεις!

Το μυστικό για να έχεις αυτοπεποίθηση είναι να πιστέψεις σε σένα, να νιώσεις μια ακλόνητη πίστη για τον εαυτό σου και την αξία σου. Είναι εύκολο να πιστεύεις στον εαυτό σου όταν η ζωή είναι με το μέρος σου. Είναι εύκολο να πιστεύεις στον εαυτό σου όταν η υγεία σου είναι καλή κι όταν έχεις καλές σχέσεις και πολλά χρήματα.

Αλλά αυτό δε συμβαίνει πάντα. Μπορεί να χάσεις τη δουλειά σου, το σύντροφο σου, την υγεία σου ή τα λεφτά σου και τη στιγμή που χρειάζεσαι περισσότερο τη σιγουριά και την αυτοπεποίθησή σου αυτές μπορεί να σε εγκαταλείψουν. Αν δε γνωρίζεις τον τρόπο για να τις φέρεις πίσω σε σένα, τότε μπορεί να καταλήξεις να μην ξαναεμπιστευτείς ποτέ πια τον εαυτό σου.

Ο σκοπός της νοερής απεικόνισης είναι να σου δείξει με ποιον τρόπο θα χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου, έτσι ώστε ακόμα και αν τα πράγματα πάνε στραβά, εσύ να ξέρεις ποιος είσαι, πού πας και γιατί πας προς τα εκεί και πώς να ξεπεράσεις τις δυσκολίες.

Θα έχεις τα εργαλεία για να χτίσεις το είδος εκείνο της ακλόνητης σιγουριάς και της εμπιστοσύνης στον εαυτό σου που δεν πρόκειται να σε εγκαταλείψουν ποτέ.

3η Νοητική Απεικόνιση - Η Ευτυχία είναι το Πρώτο σου βήμα!

Τρία είναι τα βήματα που πρέπει να κάνεις για να στηρίξεις τον εαυτό σου στα πόδια του και να τον ανεβάσεις ψηλά γεμάτο σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Το πρώτο βήμα είναι να είσαι ξεκάθαρος και συγκεκριμένος με τους στόχους σου και να σιγουρευτείς ότι η ευτυχία είναι ο πρώτος στόχος στον κατάλογο σου.

Ευτυχία είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς. Είναι ο πιο σημαντικός στόχος που μπορείς να βάλεις για τον εαυτό σου. Ευτυχία είναι όταν βρεις αυτό που ζητάς να λες «Αυτό είναι»! και όχι "κάνει και αυτό" ή "και αυτό μπορεί να βολέψει", αλλά να είναι το δικό σου «Αυτό είναι»!, εκείνο που πραγματικά επιθυμείς να κάνεις ή να έχεις τη συγκεκριμένη στιγμή στη ζωή σου.

Όταν δημιουργείς το δικό σου «Αυτό είναι»! αποκτάς αυτόματα εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Κάνεις αυτό ακριβώς που σου φέρνει χαρά και σε κάνει να αισθάνεσαι σπουδαία.

Ο Τζον Νέγκοθς είναι εμπνευσμένος. Ζει τη ζωή του κάνοντας αυτό που αγαπάει. Είναι ένας παθιασμένος λάτρης των φυτών και γυρίζει τον κόσμο μελετώντας τους κήπους και τα άγρια φυτά των διάφορων χωρών. Για τον Τζον η δουλειά είναι διασκέδαση. Του ζητούν συνέχεια να γράψει άρθρα για περιοδικά, να δώσει διαλέξεις και να εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Ο ενθουσιασμός του Τζον όταν δίνει διαλέξεις είναι απόλυτα μεταδοτικός. Ακόμα και αν δε σε ενδιαφέρουν τα λουλούδια, μέχρι να τελειώσει ο Τζον την ομιλία του θα τα έχεις λατρέψει. Σε παίρνει μια βόλτα ψηλά στις Άλπεις για να ψάξετε για άγρια λουλούδια ή σε πάει σε κάποια από τα πιο φημισμένα μέρη του κόσμου, όπως οι αμόλυντοι κήποι της Ντίσνεϊλαντ.

Κι έτσι με τα σλάιντς και με τη γλαφυρή αφήγηση των ταξιδιών του σε συναρπάζει κι όταν φεύγεις πετάς από ευχαρίστηση στα ύψη. Έχει ο Τζον αυτοπεποίθηση; Μα, ναι! Ξεχνάει τα πάντα γύρω από τον εαυτό του καθώς τυλίγεται στη μαγεία και στον ενθουσιασμό του όταν κάνει  αυτό που αγαπάει. Ο Τζον είναι ευτυχισμένος. Έχει βρει το δικό του «Αυτό είναι»!

4η Νοητική Απεικόνιση - Το να Εμπιστευτείς τον Εαυτό σου Είναι το Δεύτερο βήμα!

Η εμπιστοσύνη που θα δείξεις στον εαυτό σου είναι το δεύτερο βήμα. Αυτό το βήμα είναι τόσο ζωτικής σημασίας, ώστε χωρίς αυτό τίποτε δε θα αλλάξει στη ζωή σου.

Εμπιστεύσου τον εαυτό σου! Είσαι αρκετά ικανός για να κάνεις αυτό που αγαπάς. Έχεις το δικαίωμα να είσαι ευτυχισμένος. Για να εμπιστεύεσαι όμως τον εαυτό σου χρειάζεται κουράγιο, κι αυτό γιατί δεν πιστεύεις πάντα στις ικανότητές σου. Δεν πιστεύεις πάντοτε ότι υπάρχει μέσα σου ένας εαυτός που αξίζει να του προσφέρεις την εμπιστοσύνη σου.

Αισθάνεσαι ότι είσαι μεν καλός για να δουλεύεις για κάποιον άλλο, να κάνεις τις δουλειές που κάποιος άλλος σου υπαγορεύει ή να φροντίζεις κάποιον άλλο, αλλά δεν είσαι αρκετά καλός για να κάνεις εκείνο που εσύ θα ήθελες πραγματικά. Και όμως είσαι! Η Βαλ Πίαρς εμπιστεύεται τον εαυτό της. Όπως και ο Τζον, έτσι κι αυτή ασχολείται μια ζωή με αυτό που αγαπά. Η Βαλ έχει ένα ξενοδοχείο για σκύλους στο Ντέβον.

Από παντού πηγαίνουν άνθρωποι για να αφήσουν τα σκυλιά τους στη Βαλ, γιατί τα φροντίζει και τα περιποιείται με τέτοιο τρόπο ώστε εκείνα όταν γυρίζουν πίσω στο σπίτι τους είναι πάντα χαρούμενα και αναζωογονημένα. 

Όσοι εμπιστεύονται τα σκυλιά τους στη Βαλ, κάθε φορά που γυρίζουν στο σπίτι δείχνουν πολύ νεότερα και πολύ πιο υγιή από ό,τι ήταν όταν τα πηγαίνουν. Το ξενοδοχείο της Βαλ είναι πιο πολύ μια φάρμα υγείας για σκυλιά παρά ένα απλό ξενοδοχείο σκύλων.

Η δουλειά της είναι άψογη. Όλα της τα σκυλιά-οικότροφοι κοιμούνται σε ειδικούς φτιαγμένους χώρους, ορισμένοι από τους οποίους έχουν μέσα τηλεόραση και ραδιόφωνο, ώστε να νιώθουν σαν να είναι στο σαλόνι του σπιτιού τους. Η Βαλ ετοιμάζει μόνη της τα γεύματα των σκύλων και το βράδυ πριν πάει το κάθε σκυλί για ύπνο το σφιχταγκαλιάζει και το φιλάει καληνυχτίζοντάς το.

Η Βαλ είναι μια γυναίκα που ακτινοβολεί ευτυχία και ομορφιά. Αγαπάει τα σκυλιά και την εξοχή κι όταν ήλθε ο καιρός να συνταξιοδοτηθεί της φάνηκε απόλυτα φυσιολογικό να αρχίσει μια δεύτερη καριέρα κάνοντας αυτό που αγαπάει. Εμπιστεύτηκε τον εαυτό της. Για την ακρίβεια ποτέ δεν της πέρασε από το μυαλό να μην τον εμπιστευτεί. Η Βαλ έχει βρει το δικό της «Αυτό είναι»!

Η αυτοπεποίθησή σου είναι αυτό που πρέπει να χτίσεις και καθώς τη χτίζεις θα γίνεται όλο και πιο δυνατή μέσα σου. Ο πιο εύκολος τρόπος για να αρχίσεις να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου είναι τόσο απλός που πραγματικά πολλές φορές τον παραβλέπεις. Και ο τρόπος αυτός είναι να επιτρέψεις στον εαυτό σου να είναι ευτυχισμένος. Ακούγεται απλό, αλλά χωρίς την άδειά σου δεν μπορεί να γίνει.

Είναι ακριβώς το ίδιο όπως κι όταν το παιδί σου έρχεται και σου λέει: "Μαμά, μπορώ να έχω ένα καινούργιο σετ ζωγραφικής"; Μέχρι να πεις το ναι το παιδί σου πρέπει να περιμένει. Έτσι κι εσύ. Μέχρι να πεις ναι στον εαυτό σου θα μένεις έξω από την ευτυχία και θα κοιτάς από την κλειδαρότρυπα.

Επιτρέποντας στον εαυτό σου να είναι ευτυχισμένος δημιουργείς τον πυρήνα της εμπιστοσύνης και ο εαυτός σου δικαιούται την εμπιστοσύνη σου. Για να γίνεις ένα ευτυχισμένο και γεμάτο αυτοπεποίθηση άτομο χρειάζεται να βρεις το κουράγιο να σπάσεις κάθε αρνητικό κλοιό όλων των αρνητικών και να γίνεις ο εαυτός σου. Χρειάζεσαι κουράγιο για να μην επαναπαυτείς σ' εκείνο που κάποιος άλλος σου λέει ότι πρέπει να κάνεις. 

5η Νοητική απεικόνιση - Απεικόνισε τους Στόχους σου!

 
Το τρίτο σου βήμα είναι να απεικονίσεις τους στόχους σου. Ο στόχος σου είναι η ευτυχία και ο δρόμος στον οποίο θα βιώσεις αυτήν την ευτυχία είναι το δικό σου «Αυτό είναι»!

Είσαι ένα χρυσωρυχείο ευτυχίας και αυτοπεποίθησης ‘παρ' όλο που περνάς περιόδους χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι’ και θα μπορούσες να αισθάνεσαι φανταστικά για τον εαυτό σου. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ‘ξέρεις το πώς’ και με ποιον τρόπο να αποκτήσεις το δικό σου «Αυτό είναι»!

Το τρίτο βήμα θα σου δείξει πως να ανακαλύψεις το δικό σου «Αυτό είναι»! και πώς να το κάνεις πραγματικότητα. Αυτό το βήμα είναι η νοητική απεικόνιση.

Η νοητική απεικόνιση είναι μια απλή διαδικασία. Γίνεται με τη χαλάρωση. Δημιουργείς στο νου σου την εικόνα της ευτυχίας και του μέλλοντος που θέλεις. Είναι μια δυναμική τεχνική με την οποία μπορείς να κάνεις τα πράγματα να συμβούν. Είναι ο πιο εύκολος και ο πιο γρήγορος τρόπος για να επιτύχεις τους στόχους σου. Οι αθλητές για να νικήσουν χρησιμοποιούν συνέχεια αυτήν την τεχνική.

Ο αρχιτέκτονας σερ Νόρμαν Φόστερ ήταν ένας μεγάλος οραματιστής. Ο σερ Νόρμαν μεγάλωσε μέσα σε ένα τόσο φτωχικό περιβάλλον, που και μόνον η ιδέα να σπουδάσει αρχιτεκτονική του φαινόταν τελείως εξωπραγματική. Αλλά παρ' όλα αυτά στη νεαρή του ηλικία περνούσε πολλές ώρες στην τοπική βιβλιοθήκη διαβάζοντας βιβλία και κοιτώντας φωτογραφίες κτιρίων και μεγαλόπρεπων πόλεων. Εκεί μέσα έφτιαχνε στο νου του εικόνες για τα κτίρια που εκείνος θα έχτιζε μια μέρα ...

Κι έτσι έγινε! Ο σερ Νόρμαν παθιάστηκε τόσο πολύ με το όνειρο του να χτίσει όμορφα κτίρια που του έγινε έμμονη ιδέα. Τελείωσε το πανεπιστήμιο δουλεύοντας παράλληλα τη νύχτα και συνέχισε στη ζωή χτίζοντας εκθαμβωτικά κτίρια σε όλο τον κόσμο. Έγινε ένας τόσο σημαντικός και μοντέρνος αρχιτέκτονας, που τιμήθηκε για τη δουλειά του με τον τίτλο του ιππότη.

Η νοητική απεικόνιση ήταν το κλειδί που άνοιξε το μέλλον του. Και παρ' όλο που εκείνος το έκανε ασυνείδητα εκείνον τον καιρό, εσύ μπορείς να το κάνεις συνειδητά, έτσι ώστε να λειτουργήσει και για σένα το ίδιο δημιουργικά.

Με τη νοητική απεικόνιση μπορείς να πεις "Ναι" στον εαυτό σου σε κάτι που θέλει και αυτό το "Ναι" να μείνει έτσι, δυνατό και σταθερό. Μπορείς να δώσεις υποσχέσεις στον εαυτό σου και να τις κρατήσεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι η νοητική απεικόνιση θα σου δώσει τα εργαλεία για να εμπιστευτείς και να πιστέψεις τον εαυτό σου. Αυτή η τεχνική θα υποστηρίζει συνέχεια τα όνειρά σου μέχρι να πραγματοποιηθούν και θα δεις τα πρώτα αποτελέσματα αμέσως.

Οι αποτυχίες και οι ανασφάλειες του παρελθόντος θα αρχίσουν να σβήνουν από τη μνήμη σου. Γιατί οι καινούργιες επιτυχίες θα αρχίσουν να σου δίνουν ένα αίσθημα ασφάλειας και η εμπιστοσύνη προς τον εαυτό σου θα αρχίσει να έρχεται σαν κάτι το φυσιολογικό. Σύντομα θα ανακαλύψεις τον εαυτό σου σε έναν άλλον κόσμο. Στην συνέχεια των αναρτήσεων θα δεις πώς ακριβώς λειτουργεί η νοητική απεικόνιση, αλλά πρώτα ας δούμε τις συνιστώσες της αυτοπεποίθησης σου.

Εδώ χρειάζεται να δουλέψεις λίγο. Δεν είναι αρκετό να πεις "κάνω αυτά τα τρία βήματα" και έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Πρέπει να κοιτάξεις πιο βαθιά μέσα σου και να ξεδιαλύνεις τι είναι και τι δεν είναι εμπιστοσύνη προς τον εαυτό σου.

Πρέπει να κοιτάξεις το όραμα και να συνειδητοποιήσεις ότι μπορείς να το δημιουργήσεις. Πρέπει να καθησυχάσεις το φόβο σου και να προχωρήσεις μπροστά. Πρέπει να ανακαλύψεις το σκοπό σου. Και όταν το επιτύχεις, τότε η ευτυχία και η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, που θα είναι και το αποτέλεσμα, θα είναι δικά σου για πάντα.

6η Νοητική Απεικόνιση - Πραγματοποίησε το Όνειρό σου!

Ακούς συχνά να σου λένε: "Έχε περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου"! "Δώσε αξία στον εαυτό σου"! ή "Πρέπει να εκτιμάς και να σέβεσαι τον εαυτό σου"! Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές δεν ξέρεις τι πραγματικά σημαίνει αυτό. 

Νομίζεις ότι αν αγοράσεις κάτι καινούργιο, αν κάνεις ένα ωραίο γεύμα ή αν πιεις ένα ωραίο ποτό μπορείς να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει θετικά αλλά για λίγο, γιατί σύντομα αυτό "το ανέβασμα" σβήνει.

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι ένα απλό πράγμα. Έχει κάποιες συνιστώσες, οι οποίες είναι: η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, ο αυτοσεβασμός, η εκτίμηση προς τον ίδιο σου τον εαυτό και η πίστη ότι αυτός πραγματικά αξίζει. Όταν λειτουργούν όλα αυτά μαζί δημιουργικά τότε παράγουν το πιο πολύτιμο αγαθό: την αγάπη για τον εαυτό μας.
Δεν είναι δύσκολο να βάλεις όλες αυτές τις συνιστώσες της αυτοπεποίθησης σου να λειτουργήσουν μαζί . 

Στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, τότε αντιδράς όπως και σε οτιδήποτε άλλο που δε λειτουργεί σωστά, είτε αυτό είναι μια μηχανή αυτοκινήτου είτε είναι ένα πλυντήριο. Αν το ανοίξεις και το εξετάσεις θα δεις ποια εξαρτήματα δουλεύουν και ποια όχι. Τότε μπορείς να το φτιάξεις.

7η Νοητική Απεικόνιση - Δε χρειάζεται να είσαι τέλειος!

Τα καλά νέα είναι ότι οι συνιστώσες της αυτοπεποίθησης σου δε χρειάζεται να λειτουργούν τέλεια αναμεταξύ τους για να αισθάνεσαι απίθανα. Πρέπει απλά να λειτουργούν. Όπως ένα αυτοκίνητο που μπορεί να κάνει λίγο θόρυβο, αλλά σε πάει σε ένα όμορφο πάρτι, έτσι και η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου πρέπει απλά να μπορεί να σε πάει εκεί που θέλεις και στο αναμεταξύ μπορείς εσύ να τη βελτιώνεις.

Τα άλλα καλά νέα είναι ότι μπορείς να ξεκινήσεις να δουλεύεις από όποια συνιστώσα της αυτοπεποίθησής σου εσύ αποφασίσεις.

Για να το καταλάβεις αυτό κάνε στον εαυτό σου τις πιο κάτω ερωτήσεις: 
- Τι θα έκανα αν είχα πράγματικα αυτοπεποίθηση;
- Τι είναι αυτό που μειώνει περισσότερο την αυτοπεποίθηση μου;      
- Τι είναι αυτό που ανεβάζει περισσότερο την αυτοπεποίθησή μου;                       
- Τι θα μπορούσα να σταματήσω αν είχα αυτοπεποίθηση;
- Τι θα μπορούσα να αρχίσω αν είχα αυτοπεποίθηση;

Η Νοητική Απεικόνιση λύνει τα προβλήματα… Κάνοντας τις πιο πάνω ερωτήσεις στον εαυτό σου θα αποκαλύψεις τις περιοχές που έχουν κάποιο πρόβλημα. Εδώ είναι που βοηθάει η αυτοπεποίθησή σου, γιατί αυτή είναι που λύνει τα προβλήματα που έχεις μέσα σου.

Είναι το μέρος του εαυτού σου που μπορεί να σου δώσει τη λύση όταν βρίσκεσαι μπλεγμένος σε μια περίεργη κατάσταση και να σε οδηγήσει πίσω στο σωστό μονοπάτι της ζωής. Είναι το μέρος του εαυτού σου που μπορεί να κάνει μια δουλειά που πρέπει να γίνει και να συνεχίσει μετά για την επόμενη. Είναι το μέρος του εαυτού σου που μπορεί να κυνηγήσει κάτι και να το επιτύχει.

Δεν μπορείς να έχεις αυτοπεποίθηση όταν στηρίζεσαι σε κάποιον άλλο για να παίρνεις δύναμη. Η αυτοπεποίθησή σου δυναμώνει όταν αναλαμβάνεις  την ευθύνη για τη ζωή σου και μπορείς να φροντίζεις τον εαυτό σου. Αν αισθάνεσαι ότι δεν έχεις ελπίδα, ότι είσαι άτυχος και ότι είσαι θύμα των περιστάσεων, τότε δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση.

Μπορείς απλά να προσποιείσαι, αλλά βαθιά μέσα σου θα ξέρεις ότι αυτό είναι μόνον προσποίηση. Επίσης αν είσαι αναβλητικός, τότε η αυτοπεποίθηση σου δε θα λειτουργήσει προς όφελός σου. Η αυτοπεποίθησή σου είναι μια κινητήρια δύναμη και λειτουργεί προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αν ένα άτομο με αυτοπεποίθηση πει: ‘Χρειάζομαι ένα καινούργιο αυτοκίνητο γιατί αυτό το σαραβαλάκι δεν είναι πια καλό για μένα’ και αν η αυτοπεποίθησή του λειτουργεί καλά, τότε σε ένα μήνα πάνω - κάτω, ίσως και συντομότερα, θα οδηγεί ένα καινούργιο αυτοκίνητο!  Ακόμα και αν δεν είχε εκείνην τη στιγμή τα χρήματα θα τα έχει βρει.

Η αυτοπεποίθησή σου είναι αυτή που σε κάνει να είσαι σωστός στη δουλειά σου, να πληρώνεις χωρίς πρόβλημα τους λογαριασμούς σου και όταν μένεις από χρήματα να σου φέρνει περισσότερα από όσα χρειάζεσαι για να καλύψεις τα κενά. Αυτή η πλευρά της αυτοπεποίθησής σου, προσφέρει  τον αυτοσεβασμό. 

8η Νοητική Απεικόνιση - Αυτοσεβασμός!

Για να έχεις αυτοσεβασμό πρέπει να αισθάνεσαι ότι αξίζεις.

Για να αισθάνεσαι ότι αξίζεις πρέπει να ζεις με τιμιότητα.

Τιμιότητα σημαίνει να αποκτάς αυτό που θέλεις, αλλά όχι σε βάρος κάποιου άλλου, είτε μουρμουρίζοντας, είτε μανουβράροντας, είτε κλέβοντας.
Αν προσπαθήσεις μουρμουρίζοντας, μανουβράροντας ή κλέβοντας, τότε μπορεί να αποκτήσεις αυτό που θέλεις, όπως π.χ. μια προαγωγή, να γράψεις καλά σε ένα διαγώνισμα, να αποκτήσεις οικονομική ασφάλεια ή ένα καινούργιο αυτοκίνητο, αλλά βαθιά μέσα σου θα αισθάνεσαι ντροπιασμένος, γιατί δεν απόκτησες αυτό που ήθελες με έναν ανοιχτό και καθαρό τρόπο, ώστε να σε κάνει να αισθάνεσαι ότι είναι πραγματικά δικό σου.

Η ντροπή είναι δηλητήριο για τον αυτοσεβασμό’

Ξέρεις ότι είσαι καλός αλλά δεν μπορείς να το βιώσεις όταν ντρέπεσαι. Όταν γίνεις ο εαυτός σου, όπως αυτός πραγματικά είναι, τότε θα έχεις κάνει ένα μεγάλο βήμα για να αισθανθείς υπέροχα. Είναι μια εμπειρία κατά την οποία βιώνεις αυτοαξία.

9η Νοητική Απεικόνιση - Αυτοαξία!

Η αυτοαξία δεν είναι τίποτε άλλο παρά αυτό που είσαι. Δεν είναι το είδος της ενέργειας ‘κάνω τα πράγματα να συμβούν’ όπως η αυτοπεποίθηση σου. Δεν είναι κάτι που αναπτύσσεις όπως ο αυτοσεβασμός ή που κερδίζεις όπως η αυτοεκτίμηση.

Η αυτοαξία σου έχει ήδη δοθεί, είναι αυτό που είσαι, αλλά χρειάζεται να την αναγνωρίσεις στον εαυτό σου.Για να μάθεις ποια είναι η αυτοαξία σου θα πρέπει να αναγνωρίσεις ποια είναι η πραγματική σου αξία, για την οποία τις περισσότερες φορές δεν έχεις την παραμικρή ιδέα.

Φαντάσου ότι έχεις ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι και ότι το φοράς όλη την ώρα πιστεύοντας ότι το διαμάντι δεν είναι αληθινό. Μια μέρα πας σε έναν κοσμηματοπώλη για να σου φτιάξει το δέσιμο του διαμαντιού στο δαχτυλίδι και ο κοσμηματοπώλης το κοιτάει και σου λέει ότι είναι ένα τέλειο διαμάντι. Κι εσύ που πίστευες ότι φορούσες ένα ψεύτικο διαμάντι τελικά ανακαλύπτεις ότι είναι ένα ανεκτίμητο πετράδι. Το είχες στο χέρι σου όλη την ώρα, αλλά δεν είχες αναγνωρίσει την αξία του.

Λοιπόν είσαι και εσύ ένα διαμάντι. Η ανακάλυψη του διαμαντιού μέσα σου είναι η πιο πολύτιμη ανακάλυψη που μπορείς να κάνεις. Θα σου δώσει δύναμη και χαρά για μιά ζωή και θα σου δείξει ότι δεν είσαι απομίμηση, ακόμα και αν υπήρχαν περιπτώσεις κατά τις οποίες αισθάνθηκες έτσι. Είσαι τόσο εξαιρετικός και τόσο πολύτιμος όσο και το διαμάντι. Το μόνο πρόβλημα σου είναι ότι δεν το αναγνωρίζεις.

Για να αναγνωρίσεις τον εαυτό σου, θα σε βοηθήσουν οι πιο κάτω ερωτήσεις…
- Τι θα μπορούσα να κάνω αν ένιωθα πραγματικά πολύτιμος;
- Τι θα σταματούσα να κάνω αν είχα την αίσθηση της αυτοαξίας;      
- Τι θα άλλαζα αν ένιωθα πραγματικά ότι αξίζω;
- Τι θα δοκίμαζα αν ήξερα ότι δε θα αποτύχω;


Αν σκεφτείς λίγο τις πιο πάνω ερωτήσεις και απαντήσεις με ειλικρίνεια, τότε θα μπορέσεις να αναγνωρίσεις τις περιοχές εκείνες στις οποίες δε λειτουργείς σύμφωνα με τις δυνατότητές σου.

Μην είσαι όμως σκληρός με τον εαυτό σου. Ειλικρινά δεν έχεις ακόμα συνειδητοποιήσει πόσα πολλά έχεις να του προσφέρεις. Σαν την περίπτωση του διαμαντιού, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι είσαι αυθεντικός και πολύτιμος. Και όχι να το ελπίζεις ή να το εύχεσαι, αλλά να το γνωρίζεις.

Ο πιο εύκολος και ο πιο συναρπαστικός τρόπος για να αποκτήσεις αυτήν τη γνώση είναι να κάνεις το άλμα για το δικό σου «Αυτό είναι»!, δηλαδή να κάνεις αυτό που πραγματικά επιθυμείς να κάνεις στη ζωή σου. Ονόμασέ το όπως θέλεις: το όνειρό μου, το κάλεσμα της ψυχής μου, η ευχή μου, ο σκοπός μου, ο στόχος μου ή η επιθυμία της καρδιάς μου. Όπως και αν θέλεις να το ονομάσεις, είναι εκείνο για το οποίο είσαι εδώ. Με αυτό θα βιώσεις τη συγκίνηση της αυτοεκτίμησης.

10η Νοητική Απεικόνιση - Η Αυτοεκτίμηση Δημιουργεί την Ομορφιά μέσα σου!

Η αυτοεκτίμηση δημιουργεί ομορφιά στη ζωή σου, φέρνει ευτυχία και χαρά και σε κάνει να αισθάνεσαι τόσο σπουδαίος για τον εαυτό σου ώστε να μη μετανιώσεις ποτέ για το βήμα αυτό που έκανες. Όμως αυτοεκτίμηση μπορείς να αποκτήσεις μόνον όταν ολοκληρώνεις τα όνειρά σου.

Υπάρχει κάτι που μπορείς να το κάνεις στη ζωή σου και που κανένας άλλος δεν μπορεί να το κάνει. Υπάρχει κάτι που θέλεις να το κάνεις και που δεν το έχεις κάνει ακόμα. Όλοι ψάχνουμε να βρούμε αυτό το κάτι που θα πρέπει να κάνουμε στη ζωή μας και που θα έχει πραγματικό νόημα για μας, που θα μας κάνει να αισθανθούμε εμπνευσμένοι και θα μας οδηγήσει σε ένα σκοπό. Αυτό είναι η ευτυχία: το δικό μας «Αυτό είναι»!

Η πραγματοποίηση του δικού σου «Αυτό είναι»! είναι το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα της αυτοεκτίμησης. Και μέσα από αυτήν η αυτοπεποίθησή σου, ο αυτοσεβασμός σου, η αυτοαξία σου και η αγάπη για τον εαυτό σου θα πάρουν την κανονική θέση τους.

Όπως το κομμάτι κλειδί στο πάζλ, που μόλις το βρεις όλα τα υπόλοιπα κομμάτια μπαίνουν σε τάξη και κανονικά στη θέση τους. Δε θα χρειάζεται πια καμιά προσπάθεια για να προσποιείσαι ότι έχεις αυτοπεποίθηση, γιατί τότε θα έχεις πραγματικά αυτοπεποίθηση. Το τι σκέφτονται οι άλλοι δε θα μετράει πια. Κάθε φορά που θα φέρνεις στο νου σου το όνειρο της ζωής σου θα νιώθεις όλο και περισσότερο ζωντανός.

Ερωτήσεις:
-        Τι με συναρπάζει;
-        Σε ποιες περιπτώσεις δεν αργώ ποτέ;
-        Σε ποιες περιπτώσεις δε βαριέμαι ποτέ;
-        Πότε αισθάνομαι πλημμυρισμένος από ευτυχία;
-        Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, τότε τι θα ήθελα να κάνω;  
-        Σε ποιες περιπτώσεις δε θέλω να φύγω ποτέ;

Κάνοντας στον εαυτό σου τις πιο πάνω ερωτήσεις μπορεί να εκπλαγείς όταν δεις πού σε οδηγούν. Η αυτοεκτίμησή σου μπορεί να εμφανιστεί μέσα από κάτι το φαντασμαγορικό, όπως να παίξεις στο θέατρο, να αποκτήσεις πολλά χρήματα, ή μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως να βρεις χρόνο για να περπατάς στην εξοχή.

Το να πραγματοποιήσεις το όνειρο σου, δε σημαίνει ότι πρέπει να γράψεις ένα τραγούδι που θα γίνει επιτυχία ή να κάνεις κάτι που θα φανεί σημαντικό στους άλλους, εκτός και αν είναι εκείνο που πραγματικά εσύ θέλεις να κάνεις.

11η Νοητική Απεικόνιση - Περισσότερη Απόλαυση από το ‘να Διασκεδάζεις’!

Το όνειρο της ζωής σου θα το απολαμβάνεις περισσότερο ακόμα και από τις πιο όμορφες στιγμές της διασκέδασής σου. Μπορεί να είναι η επισκευή παλιών αυτοκινήτων, η κηπουρική, η μαγειρική, η δουλειά με μεγάλες ομάδες ανθρώπων, το τραγούδι σου πάνω στη σκηνή ή το ξεκίνημα μιας δικής σου επιχείρησης.

Το όνειρο της ζωής σου δεν έχει να κάνει με το αν είσαι σωστός σύμφωνα με τις αρχές κάποιου άλλου, αλλά με το να είσαι γοητευμένος με τον εαυτό σου γιατί ακολουθεί τις δικές του αρχές.

Δεν αποκτάς αυτοεκτίμηση όταν πληρώνεις τους λογαριασμούς, όταν εξοφλείς το δάνειο που πήρες από την τράπεζα ή όταν σιδερώνεις. Το ότι μπορείς να χειρίζεσαι αυτές τις καταστάσεις σε κάνει να αισθάνεσαι ικανοποίηση και αυτοσεβασμό. Τα καθημερινά πράγματα όμως, ακόμα και όταν τα κάνεις σωστά, δε δίνουν τη λύση αν θέλεις να βιώσεις πραγματική αυτοεκτίμηση.

Την πραγματική αυτοεκτίμηση την αποκτάς όταν δημιουργείς ομορφιά. Γι αυτό βρες το όνειρο σου και βάλ' το πρώτο στον κατάλογο με τα πράγματα που έχεις να κάνεις.

Όταν ξεκινήσεις να πραγματοποιήσεις το όνειρο σου η αυτοεκτίμηση δε θα είναι πια πρόβλημα. Θα σταματήσεις την προσπάθεια που έκανες να εντυπωσιάζεις τους άλλους και θα αρχίσεις να εντυπωσιάζεσαι από τον εαυτό σου. Αυτό είναι αγάπη για τον εαυτό σου.

Και όταν  αγαπήσεις τον εαυτό σου τότε κάτι το υπέροχο συμβαίνει, αισθάνεσαι ασφαλής. Τότε θα βρεις μέσα σου το σύντροφο που έψαχνες να βρεις κάπου αλλού. Αυτός είσαι εσύ. Και όση περισσότερη αγάπη και αφοσίωση δίνεις στον εαυτό σου τόσο πιο ισχυρή γίνεται η σχέση σας.

12η Νοητική Απεικόνιση - Αποδέξου τον εαυτό σου!


Πρέπει να συνειδητοποιήσεις μια πολύ βασική ανάγκη. Και αυτή είναι η ανάγκη που έχεις να αποδεχτείς τον αληθινό σου εαυτό. Παρ' όλα αυτά το είδος της αποδοχής που σου αναγνωρίζουν οι άλλοι δεν είναι η αποδοχή που πραγματικά εσύ επιζητείς.

Το να σκέφτεσαι ότι θέλεις να σε αγαπούν οι άλλοι είναι σωστό, αλλά αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι εσύ να αγαπάς και να αποδέχεσαι τον εαυτό σου. Η αποδοχή του εαυτού σου είναι η βάση από την οποία θα ξεκινήσεις για να αποκτήσεις ευτυχία, υγεία και επιτυχημένες σχέσεις.

Ο μόνος τρόπος για να αναγνωρίσεις τον εαυτό σου είναι μέσα από τις πράξεις σου.

Αν κάνεις κάτι πανέμορφο, τότε θα αποδεχτείς τον εαυτό σου ως πανέμορφο. Αν κάνεις πράγματα που προκαλούν πόνο ή είναι άσχημα, τότε θα αποδεχτείς τον εαυτό σου με αυτόν τον τρόπο. Η αυτοεκτίμηση έρχεται από ένα μόνον πράγμα, τη δημιουργία ομορφιάς. Και είναι το μέρος του εαυτού σου που ονειρεύεται να κάνει κάτι το ιδιαίτερο, κάτι το όμορφο. Είναι το μέρος που μπορεί να προσφέρει κάτι σημαντικά υπέροχο, είτε το πιστεύεις είτε όχι.

Βαθιά μέσα σου ξέρεις ότι είσαι ένα καλό άτομο και ότι αξίζεις μια καλύτερη ζωή. Βαθιά μέσα σου πιστεύεις ότι η ζωή θα μπορούσε να είναι πανέμορφη αν μπορούσες μόνο να βρεις τον τρόπο να την κάνεις να λειτουργήσει σωστά. Και εδώ είναι που όλοι χάνουμε το δρόμο μας.

 Ξοδεύουμε πολλή ενέργεια προσπαθώντας να αντιγράψουμε τους ανθρώπους που φαίνονται επιτυχημένοι, ευτυχισμένοι και έχουν περισσότερα από όσα έχουμε εμείς. Είναι υπέροχο να θαυμάζεις κάποιους άλλους ανθρώπους, γιατί σε εμπνέουν και σε παροτρύνουν να κάνεις περισσότερα για τον εαυτό σου, αλλά όταν αρχίζεις να τους αντιγράφεις και προσπαθείς να τους μιμηθείς, αντί να είσαι ο εαυτός σου, τότε χάνεις την αυτοεκτίμησή σου.

13η Νοητική Απεικόνιση - Τι σε σταματάει;

Παραδέξου το ότι δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου. Η αυτοκριτική σου χτυπάει σχεδόν καθετί που κάνεις και συχνά σε αναγκάζει να εγκαταλείψεις την προσπάθειά σου πριν να την αρχίσεις. Σειρήνες συναγερμού ηχούν μέσα στο κεφάλι σου λέγοντάς σου ‘Αυτή είναι μια ανόητη ιδέα’. ‘Θα είναι πολύ δύσκολο’. ‘Σε κανένα δε θα αρέσει’. ‘Θα φανείς γελοίος’. ‘Ποτέ δε θα λειτουργήσει’. ‘Γιατί να ταλαιπωρείσαι’; ‘Μην το ρισκάρεις’.

Ο κριτικός σου νους προσπαθεί όποτε μπορεί να σε απομακρύνει από το όνειρό σου. Θα σε πείσει ότι στην πραγματικότητα δεν αποζητούσες ποτέ αυτό το όνειρο. Ο κριτικός σου νους σου λέει τι δεν είσαι, τι δεν έχεις και πού θα αποτύχεις ξανά. Ζει στο παρελθόν και στηρίζεται πάντα πάνω στα λάθη σου.

Εξυπηρετεί ένα μόνο σκοπό, να σε κάνει να φοβηθείς. Για να αποβάλεις τον κριτικό σου νου από τη ζωή σου αντιμετώπισέ τον όπως ακριβώς είναι, φόβος. Και πολέμησέ τον με ένα σίγουρο όπλο. Δίνοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.

Χρησιμοποίησε τη νοητική απεικόνιση για να δεις τον εαυτό σου να δημιουργεί και να κερδίζει ομορφιά. Νιώσε την απόλαυση που θα αισθανθείς όταν θα ξεπεράσεις το φόβο σου. Νιώσε την απελευθέρωση από την καταστροφή του κριτικού σου νου.

14η Νοητική Απεικόνιση - Αντιμετωπίζοντας το Φόβο σου!

Το να νικήσεις το φόβο σου είναι πιο εύκολο από ό,τι πιστεύεις. Παρ' όλο που ορισμένοι άνθρωποι διαφωνούν για το τι είναι τρομαχτικό και τι όχι, εντούτοις όλοι συμφωνούν ότι ο φόβος είναι το χειρότερο συναίσθημα και η απελευθέρωση από αυτό είναι ό,τι πιο ωραίο μπορείς να νιώσεις.

Μπορεί να μην το έχεις συνειδητοποιήσει ακόμα, αλλά ο φόβος είναι επιλογή σου.

Ο Γιώργος είναι ένας φίλος μου που του αρέσει η ορειβασία. Μια φορά μου περιέγραψε πώς πάγωσε από φόβο όταν βρέθηκε κρεμασμένος στην πλευρά ενός βράχου κατά τη διάρκεια μιας αναρρίχησης. Εκείνη τη στιγμή βίωσε ένα σωρό συναισθήματα που γέννησε ο φόβος και που τον συγκλόνισαν, φοβήθηκε το θάνατο, την παραλυσία από ένα δυνατό χτύπημα, την απογοήτευση της οικογένειάς του, την ειρωνεία των άλλων, την ταπείνωση και το χλευασμό των συντρόφων του κ.ά.

Όταν κατάφερε τελικά να σκαρφαλώσει στο βράχο και περιέγραψε στον οδηγό του τι ένιωσε εκείνος του είπε: ‘Γι αυτό το λόγο αγαπούν οι άνθρωποι την αναρρίχηση. Ο φόβος, βλέπεις, είναι η ώθηση. Όσο πιο κοντά έρχεσαι με το θάνατο τόσο πιο ζωντανός αισθάνεσαι’.

Το πρόβλημα είναι ότι υποσυνείδητα αναζητάς καταστάσεις που σου προκαλούν φόβο για να κρατήσεις τον εαυτό σου σε διέγερση και για να αισθανθείς ζωντανός όταν η ζωή σου γίνεται βαρετή.

Για να πάψεις να φοβάσαι θα πρέπει να αντιμετωπίσεις το ν πραγματικό σου φόβο, ο οποίος δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από το φόβο για το άγνωστο. Αλλά το άγνωστο που φοβάσαι είναι ακριβώς οι δικές σου δυνατότητες που δεν τις γνωρίζεις.

Υπάρχει ένα μέρος του εαυτού σου που θέλει να ξαναγεννηθεί, να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό που είναι και να πραγματώσει το όνειρο που εσύ έχεις βάλει ως στόχο να το πραγματοποιήσεις κάποια μέρα, αλλά που συνεχίζεις να το αναβάλλεις. Να κάνεις π.χ. την περιουσία που θα ήθελες να κάνεις, τους πίνακες που θα ήθελες να ζωγραφίσεις, το σπίτι και την οικογένεια που πάντα επιθυμούσες.

Για να το πραγματοποιήσεις όμως αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσεις το φόβο σου και να συνειδητοποιήσεις ότι δεν είσαι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που έρχεται αντιμέτωπος μ' αυτόν και που ξεκινά από την αρχή για να καταφέρει να φτάσει τα όνειρά του.

Αν π.χ. θέλεις να γίνεις τραγουδιστής, αλλά το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κράζεις, τότε δες το πρόβλημα στα μάτια και πάρε μια δεσμευτική απόφαση απέναντι στον εαυτό σου, ότι θα μετατρέψεις αυτό το κράξιμο σε αρμονία. Αν θέλεις να ζωγραφίσεις όμορφους πίνακες, αλλά δεν μπορείς να τραβήξεις ούτε γραμμή, δες το πάλι στα μάτια και κάνε ό,τι χρειάζεται για να μάθεις να ζωγραφίζεις.

Αξίζει τον κόπο! Δε βάζεις ως στόχο να αναβάλεις την ευτυχία σου, ούτε για να κρύβεσαι στις σκιές προσπαθώντας να αποφύγεις εκείνο που μπορεί να σε πληγώσει. Είσαι ζωντανός για να χρησιμοποιείς τα ταλέντα σου, για να δημιουργείς ομορφιά και αρμονία και για να έχεις αυτό που θέλεις.

Ο μόνος τρόπος για να κατανικήσεις το φόβο είναι να κάνεις αυτό που Θέλεις και να έχεις αυτό που Θέλεις.

15η Νοητική Απεικόνιση - Όραμα!

Το έχεις. Όπως και η αυτοπεποίθηση σου, έτσι και το όραμα έχει πάνω από μία συνιστώσες. Εάν αναλύσουμε σε βάθος και ψάξουμε για το όραμα και το σκοπό της ζωής, θα δούμε ότι: Δύο πράγματα εμποδίζουν το όραμά σου να πραγματοποιηθεί! Το ένα είναι να μην ξέρεις ποιος είναι ο σκοπός σου και το δεύτερο οι στόχοι σου να μην αποβλέπουν να φτάσουν μακριά.

Υπάρχουν στόχοι που καθορίζουν τον τρόπο της ζωής και στόχοι που αναζωογονούν. Οι στόχοι που καθορίζουν τον τρόπο της ζωής σου επιτρέπουν να ζεις με αξιοπρέπεια και σου δίνουν την αίσθηση της ολοκλήρωσης.

Μπορεί να έκανες παιδιά, να πήρες προαγωγή, να έμαθες πώς να αντεπεξέρχεσαι στα έξοδά σου, να έχασες βάρος, να έφτιαξες το σώμα σου ή να πέτυχες στην καριέρα σου. Αυτά σε κάνουν να αισθάνεσαι ωραία. Αυτό όμως που κάνει τη ζωή σου να παραμένει ενδιαφέρουσα και συναρπαστική είναι ότι όταν ολοκληρώνεις ένα στόχο δημιουργείς τον επόμενο και ολοκληρώνοντας κι εκείνον δημιουργείς τον άλλον και ούτω καθεξής.

Οι αναζωογονητικοί στόχοι είναι το όραμά σου. Σου φέρνουν χαρά και είναι συνήθως δημιουργικοί, Ορισμένες φορές συμπίπτουν με τους στόχους που καθορίζουν τον τρόπο της ζωής σου, αλλά άλλες φορές δε θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί.

Έχεις οράματα για τον εαυτό σου και οράματα για τους άλλους. Τα οράματά σου για τους άλλους είναι εκείνα που θέλεις να τα μοιραστείς με την κοινωνία. Οι άνθρωποι που βιώνουν ευτυχία ένωσαν αυτά τα δύο οράματα σε ένα. Έκαναν εκείνο που αγαπούν ενώ παράλληλα μοιράζονται και τη δουλειά της ζωής τους με τους άλλους.

16η Νοητική Απεικόνιση - Ανακαλύπτοντας το Σκοπό σου!

Η ανακάλυψη του σκοπού σου θα σου δημιουργήσει απέραντη γαλήνη. Θα σε βοηθήσει να εκπληρώσεις τους στόχους σου. Όταν ανακαλύψεις το σκοπό σου θα φύγει από τη ζωή σου η ένταση και θα γεμίσει το κενό που υπήρχε μέσα σου. Θα μπορείς να κοιτάζεις στο παρελθόν και να μη μετανιώνεις και θα συνειδητοποιήσεις ότι ο σκοπός σου είναι υγιής και καλός, όπως το ίδιο είσαι και εσύ.

Το σκοπό σου πρέπει να τον ανακαλύψεις μόνος σου. Αυτός είναι η κατεύθυνση της ζωής σου, η οποία είναι μοναδική για σένα και η οποία θα παρακινεί και θα κατευθύνει την κάθε σου πράξη. Ο σκοπός σου είναι πολύ απλός και πραγματικός και είναι αυτό που εσύ είσαι. Όταν τον ανακαλύψεις θα ηρεμήσεις και θα σταματήσεις να τα βάζεις με τον εαυτό σου.

17η Νοητική Απεικόνιση - Πώς να Ανακαλύψεις τον Σκοπό σου!

Ξοδεύουμε πάρα πολύ από την ενέργειά μας όταν Μετανιώνουμε, όταν αναρωτιόμαστε τι θα γινόταν αν το είχαμε κάνει ή αν το είχαμε πα σωστά και όταν ανησυχούμε αν κάναμε άσχημη εντύπωση.

Όταν ανακαλύπτεις το σκοπό σου, τότε ανακαλύπτεις και ποιος ακριβώς είσαι. Αν ήσουν θυμωμένος την προηγούμενη νύχτα πιθανόν να προσπαθούσες να βγάλεις από το δρόμο σου κάποιον ή κάτι που ήταν εμπόδιο στο σκοπό σου. Πώς όμως θα ανακαλύψεις το σκοπό

Ο σκοπός σου είναι αυτό που κάνεις. Το πώς θα το κάνεις είναι οι στόχοι σου. Για να ανακαλύψεις το σκοπό σου κατάγραψε όλα τα ταλέντα και τις ικανότητές σου χωρίς να ντρέπεσαι. Μπορεί να έχεις ένα υπέροχο χαμόγελο και να διαθέτεις μια ωραία εμφάνιση. Μπορεί να έχεις χρήματα. Μπορεί να είσαι ένας εξαίρετος δαχτυλογράφος. Μπορεί να είσαι ευγενικός, να εμπνέεις τους ανθρώπους, να είσαι αποδοτικός και αφοσιωμένος. Μπορεί να είσαι όλα αυτά τα πράγματα.

Η ανακάλυψη του σκοπού σου θα εστιάσει ολόκληρη τη ζωή σου σε ένα άλλο σημείο. Γι' αυτό πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου για τα καλά σου σημεία. Μπορεί να εκπλαγείς με το πόσα πολλά τέτοια σημεία έχεις.

Κάποιο από τα πιο βασικά σου πλεονεκτήματα είναι οι άνθρωποι που αγαπάς. Κι αυτό γιατί όταν αγαπάς κάποιον θα θέλεις να αλλάξεις γι' αυτόν, στην περίπτωση βέβαια που δε θα έχεις ήδη αλλάξει για τον εαυτό σου. Αν τα παιδιά σου είναι τα πιο σημαντικά πλάσματα στη ζωή σου, τότε φαντάσου πώς μπορείς να αλλάξεις για να τα πλησιάσεις περισσότερο σε μια ευτυχισμένη σχέση. Θα ήθελες να πραγματοποιήσεις κάτι το ιδιαίτερο; Πώς φαντάζεσαι ότι αυτά θα αισθάνονται αν το έκανες;

Μόλις ολοκληρώσεις τον κατάλογο με τα προτερήματά σου προσπάθησε να επισημάνεις κάποιους πιθανούς σκοπούς που θα μπορούσαν να είναι "ο εαυτός σου".
Ορισμένα παραδείγματα είναι τα επόμενα: Επικοινωνώ με τους ανθρώπους, είμαι εξερευνητής, είμαι ηγέτης, είμαι εφευρετικός, είμαι οργανωτικός, είμαι μορφωμένος, έχω καλή ανατροφή, είμαι θεραπευτής, και τα λοιπά. Μπορείς να προσθέσεις όλα τα καλά σου σημεία στο σκοπό σου. Για παράδειγμα θα μπορούσες να πεις: ‘Είμαι ένας ηγέτης που εμπνέει’, ‘είμαι καλός στην επικοινωνία μου με τους ανθρώπους’ ή ‘επιμελούμαι εκείνο που θέλω να κάνω σωστά’.

Ο σκοπός της ζωής σου εκπληρώνεται μέσα από τους στόχους του τρόπου της ζωής σου και τους αναζωογονητικούς σου στόχους. Για παράδειγμα αν ανακαλύψεις ότι ο στόχος σου είναι να "επικοινωνείς με τους ανθρώπους", τότε μπορείς να εκπληρώσεις αυτόν το σκοπό σου με το να γίνεις ένας καλός ομιλητής, ρεσεπσιονίστ, τηλεφωνητής, παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών ή παρουσιαστής στην τηλεόραση. Αυτές είναι μερικές μόνον προτάσεις.

Αν είσαι ένας εμπνευσμένος ηγέτης, τότε μπορείς να εκπληρώσεις το σκοπό σου με το να γίνεις επιχειρηματίας, πολιτικός, δάσκαλος ή ενεργό μέλος σε μια ομάδα προστασίας των ζώων ή του περιβάλλοντος.

Αν είσαι ένας από εκείνους που τους αρέσει να προσφέρουν στους άλλους και να τους φροντίζουν, τότε μπορείς να γίνεις ένας καλός γονιός, εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού, φύλακας σε ζωολογικό κήπο ή κηπουρός.

Μόλις συμπληρώσεις τον κατάλογο με τις ικανότητές σου κάνε και έναν κατάλογο με εκείνα που σου αρέσουν να κάνεις περισσότερο. Για παράδειγμα μπορεί να σου αρέσει να πηγαίνεις στο θέατρο, να δουλεύεις με τα παιδιά, να συλλέγεις γραμματόσημα ή να αγαπάς την κηπουρική.

Με την ησυχία σου βρες όλες τις δραστηριότητες που σε πληρούν. Γράψε εκείνες που ήδη έχεις κάνει και αυτές που θα ήθελες να δοκιμάσεις.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα ξεπηδήσει ένα νέο πρότυπο και θα ανακαλύψεις το σκοπό σου. Μόλις τον βρεις θα τον αναγνωρίσεις. Μπορεί να επισημάνεις το σκοπό σου αμέσως ή μπορεί να περάσουν μερικές μέρες μέχρι να βγει στην επιφάνεια ή ίσως και μια βδομάδα, αλλά όταν ξαφνικά εμφανιστεί θα ξέρεις ότι είναι αυτός.

Και τότε θα πεις με σιγουριά: ‘Είμαι………….      Αυτό είναι που είμαι, που πάντα ήμουν και που πάντα θα είμαι’. Θα πάρεις μια βαθιά ανάσα και θα χαλαρώσεις ίσως για πρώτη φορά, γιατί θα έχεις αποκτήσει τη γνώση του ποιος είσαι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου